izložbe

Iz autobiografije110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića

/ 30. novembar 2017. /

Povodom 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara XX stoljeća, u četvrtak, 30.11.2017. godine, u 18:00 h, JU Centar za kulturu Tuzla, bogatim programom obilježava ovaj značajan jubilej. U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla će posjetiocima biti predstavljena umjetnička djela Ismeta Mujezinovića iz istoimene zbirke, kao i dokumentarno-historijska izložba o Mujezinovićeom umjetničkom stvaralaštvu, ali i njegovom bogatom društvenom angažmanu, posebno u drugoj polovini XX stoljeća. Za potrebe ove izložbe korišteni su materijali iz fototeke i hemeroteke Međunarodne galerije portreta Tuzla. Osim navedene izložbe, posjetiocima će biti premijerno prikazan dokumentarno-biografski film pod nazivom „ISMET MUJEZINOVIĆ – ATELJE“, autora Ismara Mujezinovića. Autor filma Ismar Mujezinović je rođen 1942. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1966. Saradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu do 1969. godine. Šef je Katedre za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu do 1979. Pored slikarstva, bavi se i video artom, filmom, fotografijom, grafikom, grafičkim dizajnom i književnošću. Živi i radi u Sarajevu, Ljubljani i Lovrečici.

U muzičkom dijelu programa učestvovat će: Maira Isaković - violina i Monika Tadić - klavir, Muzička akademija Sarajevo. Program obilježavanja 110. godišnjice od rođenja Ismeta Mujezinovića, će se nastaviti 3. decembra 2017. u nedjelju, sa početkom u 12:00h, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u kojem će javnosti biti predstavljena stalna postavka ličnih predmeta, fotografija, crteža i publikacija o umjetničkom stvaralaštvu Ismeta Mujezinovića.

izložbe / Arhiva

Iz autobiografijeIzložba: „Ćilimi sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“

/ 10. juli 2017. /

Pozivamo Vas na svečano otvorenje izložbe "Ćilimi sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici". Izložba se realizuje povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, u saradnji Međunarodne galerije portreta Tuzla i nevladine organizacije BOSFAM iz Tuzle. Na izložbi će biti predstavljeni "Ćilimi sjećanja" koje su izradile članice udruženja BOSFAM, u znak sjećanja na žrtve nastradale tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995 u istočnoj Bosni. Do danas su "Ćilimi sjećanja" predstavljeni na mnogobrojnim izložbama u Bosni i Hercegovini, u zemljama Zapadne Europe i u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogobrojni posjetioci su ih mogli vidjeti izložene u Washingtonu i New Yorku, i tom prilikom saznati cjelokupnu priču o njihovom nastanku, simbolici i porukama koje prenose. Osim Sjedinjenih Američkih Država, Ćilimi sjećanja su izloženi i u Holandiji, u Hagu, za vrijeme trajanja procesa Radovanu Karadžiću. Zatim, u mnogobrojnim džamijama bošnjačke dijaspore u St. Louisu. Do kraja 2013. godine, preko 100.000 pojedinaca je imao priliku vidjeti jedan ili više Ćilima sjećanja. U programu obilježavanja dvadesete godišnjice genocida 2015. godine, Ćilimi sjećanja su izloženi u Potočarima, u Srebrenici. Osim "Ćilima sjećanja" izložba sadrži i panoe koji imaju informativni karakter za posjetioce, a iz kojih se može saznati nešto više detalja o osnivanju i misiji BOSFAM-a, nastanku "Ćilima sjećanja" i porukama koje nose.

Posjetiocima će se prilikom otvorenja izložbe obratiti Munira Beba Hadžić, direktorica BOSFAM-a i Senad Begović, profesor historije.

Svečano otvorenje će se održati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla 10. jula 2017. sa početkom u 20:00 sati.

Iz autobiografijeIzložba: „Savremena bugarska umjetnost“.

/ 8. juni 2017. /

U organizaciji Grada Tuzle, Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, likovne kolonije Art simpozijum Jahorina i Međunarodne galerije portreta Tuzla, tuzlanskoj publici će 8. juna 2017. sa početkom u 19:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, biti predstavljeno 50 umjetničkih djela bugarskih likovnih umjetnika, na izložbi pod nazivom „Savremena bugarska umjetnost“. Umjetnička djela koja će biti predstavljena u okviru navedene izložbe, nastala su na likovnoj koloniji Art simpozijum Jahorina u periodu od 2003. do 2016. Na otvorenju izložbe prisutnim posjetiocima će se obratiti gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, ambasadorica Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, Avgustina Tzvetkova, Lazo Savić, osnivač i umjetnički rukovodilac likovne kolonije Art simpozijum Jahorina i Samir Sufi, kustos Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Art simpozijum Jahorina je likovna kolonija osnovana 2003. godine. Na prvoj Koloniji su učestvovala 32 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Kasnije se Kolonija internacionalizovala i ugostila mnogobrojne umjetnike iz Španije, Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Holandije, Francuske, Turske i Bugarske. Umjetnička djela nastala na ovoj likovnoj koloniji do sada su bila predstavljena na mnogobrojnim izložbama od kojih značajno mjesto zauzima saradnja Kolonije sa Internacionalnim festivalom „Sarajevska zima“, u okviru kojeg je 2013. umjetnička produkcija ove likovne kolonije bila predstavljena u galeriji „Novi hram“ u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20. juna 2017. godine.

RijekaTito u djelima likovnih umjetnika

/ 3. maj2017. /

U povodu 72. obljetnice Dana oslobođenja Rijeke od fašizma Grad Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Međunarodna galerija portreta Tuzla pozivaju Vas na otvorenje izložbe Tito u djelima likovnih umjetnika.

Umjetnici: Miladin Aničić Mikan, Mersad Berber, Mensur Dervišević, Drago Došen, Mevludin Ekmečić, Ivo Grbić, Božidar Jakac, Emilo A. Kostić, Radiša Lj. Lucić, Mario Mikulić, Petar Mojak, Ismet Mujezinović, Milivoje Unković i Safet Zec.

Uz Titove portrete predstavljamo i fotografsku dokumentaciju portretiranja Josipa Broza Tita u Bugojnu 1. i 2. travnja 1977. godine.

Povodom izložbe u utorak, 9. svibnja u 19 sati u Malom salonu održat će se tribina na kojoj će se raspravljati o temama: Tito kao kult ličnosti, kako nastaju kultovi ličnosti, umjetnost u službi države i ideologije, pozicija umjetnika u društvu, povijesno-umjetnička ostavština u kontekstu današnjice.
Na tribini će sudjelovati: Tea Perinčić (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja), Mila Orlić (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Rijeci), Mitja Velikonja (Katedra za kulturologijo, Univerza v Ljubljani), Vjeran Pavlaković (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet u Rijeci).
Izložba je organizirana uz podršku Grada Tuzle i Rijeka 2020 EPK

Iz autobiografijeIzložba retro grafike Irfana Handukića, polimpsesta

/ 25. april 2017. /

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe retro grafike autora Irfana Handukića, polimpsesta.

Otvorenje izložbe održat će se 25. aprila 2017. godine u 19 sati u Međunarodnoj galeriji portreta. Izložba ostaje otvorena do 5. maja 2017. godine.

Iz autobiografijeIzložba "Mali format 2016"

/ 07. april 2017. /

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe pod nazivom „Mali format 2016“.

Izložba „Mali format 2016“ predstavlja godišnju redovnu selektivnu izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Otvorenje izložbe održat će se 10. aprila 2017. godine u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović na adresi Klosterska 19. Izložba ostaje otvorena do 17. aprila 2017. godine.

Iz autobiografijeSamostalna izložba slika Anđele Tucaković

/ 22. mart 2017. /

Međunarodna galerija portreta Tuzla ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje samostalne izložbe slika likovne umjetnice iz Knina, Anđele Tucaković, koju organiziraju Međunarodna galerija portreta Tuzla i Foto kino klub Tuzla.

Izložba će biti otvorena u srijedu, 22.03.2017.godine u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, s početkom u 18:00h.

Do sada je imala dvije samostalne izložbe. Na prvoj samostalnoj izložbi se kao likovna umjetnica predstavila u dobi od samo 15 godina, u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku. Druga samostalna izložba je održana u Studiju Galerije sv. Krševana, također u Šibeniku. Kao gost je izlagala na izložbi Grupe 9. Kako ova mlada umjetnica naglašava, omiljeni motivi su joj portret i figura, dok od tehnika preferira olovku i akril, iako eksperimentira i sa akvarelom, laviranim tušem, suhim pastelom, ugljenom... Iako ova umjetnica ima samo 18 godina, iza sebe već broji vrijednu kolekciju svojih likovnih radova.

Iz autobiografijeIzložba: "Album In Progress".
Mario Ilić

/ 22. decembar 2016. /

Međunarodna galerija portreta Tuzla ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija autora Maria Ilića.

Fotograf Mario Ilić sa Akademije primjenjene umjetnosti u Beču, predstavit će svoje najnovije printove u ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, večeras 22. decembra 2016. godine u 19.00 sati.

Izložbu će otvoriti Majstor fotografije asocijacije za umjetničku fotografiju Faruk Ibrahimović, član E.FIAP - Fédération Internationale de l'Art Photographique, F.CIS i SSS, koji je u dugogodišnjoj karijeri ostvario 36 samostalnih i 187 kolektivnih izložbi širom svijeta.

"Na fotografijama ćete imati priliku pogledati što sam radio sa FMjam ekipom - Frenkie, Kontra i Indigo tokom našeg boravka u Berlinu. FMjamovci su bili na snimanju albuma Putanja, a istovremeno smo snimili dokumentarac "Recording Putanja"i video spotove za pjesme Karma i Bio sam tu", kaže Mario i dodaje da su tih desetak dana sa FMjamovca bili jedna uistinu nezaboravna Putanja:

"U svakodnevnim situacijama, ali i u studiju sam nastojao boraviti što manje opažen, sa što manje komunikacije s ekipom - ali veoma prisutan."

Iz autobiografijeIzložba: "Collegium artisticum 2016- Arhitektura".

/ 30. novembar 2016. /

Međunarodna galerija portreta Tuzla i Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, u srijedu 30.11.2016.godine, organiziraju "Večer arhitekture u Tuzli" - skup arhitekata Tuzlanskog kantona.

U sklopu programa "Večeri arhitekture u Tuzli" , u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u srijedu 30.11.2016. godine, u 20:00 sati bit će otvorena izložba "Collegium artisticum 2016- Arhitektura".
Izložba Collegium artisticum 2016 - Arhitektura je tradicionalna godišnja izložba najboljih arhitektonskih ostvarenja u BiH.

Otvaranju izložbe će prethoditi službeni dio programa za arhitekte - tribina sa početkom u 18:00 sati.
U službenom dijelu programa arhitektima Tuzlanskog kantona bit će predstavljen rad i planovi Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Upravnog odbora AABH Vedad Islambegović će prezentirati Plan aktivnosti Asocijacije arhitekata u BiH i online aplikaciju "Cjenovnik arhitektonskih usluga".
Radna grupa mladih arhitekata, aktivnih u Tuzli, detaljno će predstaviti plan aktivnosti AABH za Tuzlu.
Održat će se i kratka prezentacija o višednevnom, arhitektonskom festivalu "Dani arhitekture" koji se već devet godina održava u Sarajevu a u planu je da se sličan događaj, naredne godine, organizira i u Tuzli. Arhitekti će biti upoznati i sa REVIT/ BIM softverima i tečajevima računarske obuke za arhitekte koje će AABH organizirati u narednoj godini u svim gradovima BiH u kojima se ukaže interes.

Nakon otvaranja izložbe planirano je koktel druženje koje će pratiti izlaganje brendova iz građevinske industrije koji su i sponzori događaja.

Izložba je otvorena do 5.12.2016.godine, a ulaz je slobodan.

Iz autobiografijeIzložba "Akt"

/ 22. septembar 2016. /

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe pod nazivom „Akt“ bosanskohercegovačkog akademskog slikara nastanjenog u Austriji Prcić Ferida.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 22.9.2016. godine u 19 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Iz autobiografijeIzložba "Mali format 2016"

/ 13. juli 2016. /

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe pod nazivom „Mali format 2016“.

Izložba „Mali format 2016“ predstavlja godišnju redovnu selektivnu izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Otvorenje izložbe održat će se 13. jula 2016. godine u 20sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Izložba ostaje otvorena do 25. jula 2016. godine.

Iz autobiografijeIzložba "Prostor oblik"

/ 15. juni 2016. /

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe pod nazivom „Prostor oblik“.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi devet umjetnika sa prostora Bosne i Hercegovine: Bekir Misirlić, Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak.

Otvorenje izložbe održat će se 15. juna 2016. godine u 19 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Izložba ostaje otvorena do 22. juna 2016. godine.
Partner: Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

Iz autobiografijeIzložba plakata
Dejan Slavuljica

/ 9. maj 2016. /

Međunarodna galerija portreta ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe plakata autora akademskog grafičkog dizajnera Dejana Slavuljice.

Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 9.5.2016. godine u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Izložba će biti otvorena do 17. maja 2016. godine.

Iz autobiografijeIzložba - Performans
Velikani likovne umjetnosti

/ 20. april 2016. /

Centar protiv krijumčarenja umjetninama Vas sa zadovoljstvo poziva na otvorenje izložbe - performansa "Velikani likovne umjetnosti".

Otvorenje če se održati u srijedu, 20. aprila 2016. godine u 19 sati u Umjetničkogj galeriji Bosne i Hercegovine.

Na otvorenju će se obratiti: gosp. Dženan Jusufović, predsjednik Centar protiv krijumčarenja umjetninama, gosp. Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i gosp. Admir Mujkić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.
Izložbu - performans svečano će otvoriti ambaradorica Francuske u Bosni i Hercegovini, NJ. Eks. gđa. Claire Bodonyi.
Pokrovitelj izložbe Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini.

 

Iz autobiografijeIzložba: Miro Zovko

/ 1. april 2016. /

Međunarodna galerija portreta ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe slika akademskog slikara Mire Zovka.
Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 4.4.2016. godine u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Rođen je u G.Crnač, Široki Brijeg-BiH
Likovnu akademiju završio u Sarajevu 1977. godine.
Izlagao je samostalno i skupno u BiH,Francuskoj, Njemačkoj,Nizozemskoj i Australiji.
Pristup slikarstvu Mire Zovke - od motiva do motivacije, od predloška( antički reljefi i skulpture sa starogrčkih hramova) do osustavljene boje i forme hiperrealističkih likova - čini mi se jest i značajno pitanje prepoznavanja prošlostoljetnog i ovostoljetnog moderniteta i različito oplođenog likovnog predznaka, ili konkretnije ako djetinstvo i mašta (stećci u rodnom kraju) na prispodobiv i osoben način ispisuju čovjekovu biografiju onda ni “osnovne senzacije života” ničim nisu izbrisive, niti zanemarive.
Autorov “nostalgični simbolizam” (kao osvjedočeni modernitet nadrealističke provenijencije) nije, dakle, tek zbir simbola već svojevrsna sinteza figurativnog, alegoričkog i simboličkog. Što je sve veći povratak tom “ izvornom iskrištu” i nekovencionalno “očuđavanje” za primarno, već po sebi metodologija modernog i kritičkog aktviteta u svijetu prepunom neprepoznatljivih počela.

Izložba će biti otvorena do 15.4.2016. godine.

Iz autobiografijeIzložba: Adela Ber Vukić
Muzej Tešanj - Eminagića konak

/ 22. mart 2016. /

Izložba slika prve bosanskohercegovačke slikarice Adele Ber Vukić otvorena je sinoć u JU Muzej Tešanj (Eminagića konak) u Tešnju. Izloženo je 17 slika Adele Ber Vukić iz fundusa Međunarodne galerije portreta iz Tuzle.
Izložba se održava u okviru manifestacije Tešanjsko proljeće. Izložbu su otvorili pomoćnica Načelnika Azra Muslija, direktor JU Muzej Tešanj Ernad Prnjavorac i direktor Međunarodne galerije portreta iz Tuzle Dženan Jusufović.
O značaju postavke i djela Adele Ber Vukić govorio je akademski grafičar iz Tešnja Miralem Brkić.
Izložba ostaje otvorena do 1. aprila 2016. godine.

Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2016. godine.

Fotografije sa otvorenja izložbe možete pogledati OVDJE.

Iz autobiografijeIzložbe doniranih radova hrvatskog akademskog slikara Vladimira Pintarića (1918-2010)

/ 17. mart 2016. /

Međunarodna galerija portreta ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe doniranih radova hrvatskog akademskog slikara Vladimira Pintarića (1918-2010).

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 17.03.2016. godine u 19:30 sati u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović.

Radi se o vrlo vrijednoj donaciji umjetničkih djela jednog od najznačajinijih hrvatskih slikara. Međunarodna galerija portreta Tuzla je do sada bila u posjedu jednog umjetničkog djela koje je dobila na poklon od umjetnika 1967 godine a sada će biti upotpunjena zbirka na čemu je naša institucija zahvalna. Naša institucija se organizacijom izložbe želi zahvaliti Tamari i Nenadu Marinoviću, Rafi Joziću, kao i Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba Republike Hrvatske, koji su omogućili da Grad Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla i Bosna i Hercegovina postanu bogatiji za izuzetno značajna 64 umjetnička djela iz stvaralačkog opusa hrvatskog akademskog slikara Vladimira Pintarića. Naša institucija se ovom prilikom zahvaljuje Gradu Tuzla i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo koji su finansijski podržali izložbu.

Na svečanom otvorenju izložbe će se obratiti predstavnici porodice koji za ovu priliku dolaze iz Zagreba, Generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli gosp. Ivan Bandić i gradonačelnik Grada Tuzle gosp. Jasmin Imamović.

Izložba će biti otvorena do 30. marta 2016. godine.

Fotografije sa otvorenja izložbe možete pogledati OVDJE.

Iz autobiografijeIzložba: "U potrazi za ljubavlju"
Alisa Bekamović Teletović

/ 11. mart 2016. /

Dana 11. marta 2016. godine u 18 sati u Međunarodnoj galeriji portreta održat će se otvorenje izložbe pod nazivom "U potrazi za ljubavlju", autorice Alise Bekamovć Teletović.

Alisa slika u stilu figurativnog i ekspresnog stila, sa počecima u apstrakciji. Često su to vatrometi emocija, dinamičnost linija, tačkanje, dodavanja slojeva preko slojeva, vječita pitanja na koje traži odgovore. Autobiografske priče samospoznaje, dodira sa svijetom, ljudima i traženje identiteta i pripadanja. Njeni radovi bivaju obogaćeni uslijed dodira i miješanja sa drugom kulturom.

Autorica je završila studij umjetnosti, a potom i dizajna na Royal Melbourne Institute of Technology University. Članica je ULUBIH-a i ULUPUBIH-a. Do sada je imala 18 samostalnih i više kolektivnih izložbi.

Izložba će biti otvorena do 22. marta 2016. godine.

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaIzložba: „Scena 5“

/ 29. februar 2016. /

29. februara 2016. godine u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta bit će upriličeno otvorenje izložbe "Scena 5".

Na izložbi će svoje radove predstaviti: Dejan Slavuljica, Irma Garibović, Amra Mustačević, Maida Hodžić, Andrea Tešanović, Merima Ibrišimović, Adna Kuduzović, Senka Hukić, Maja Hrvanović, Alija Kamber, Emir Šehanović, Miro Ibrahimović, Almir Mazalović, Irfan Brković, Darko Jovičić i Zoran Grbić.

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaIzložba: „Solana u vremenu“ – prva izložba historije Solane

/ 2. novembar 2015. /

U povodu obilježavanja 130 godina neprekidnog poslovanja, Solana d.d. Tuzla u saradnji sa Međunarodnom galerijom portreta Tuzla će organizovati prvu multimedijalnu izložbu umjetničkih slika, eksponata, fotografija i video zapisa iz bogatog fundusa Muzeja solarstva Tuzla.
Cilj izložbe je da se ukaže na jedinstveno kulturno naslijeđe i dugu industrijsku tradiciju Solane koja je direktno uticala na razvoj grada Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine. Namijenjena je širokoj društvenoj zajednici, te je po svom sadržaju edukativnog karaktera.

Svečano otvaranje će biti upriličeno 12.11.2015. godine (četvrtak) u 19 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, a od 13. do 24. novembra 2015. godine izložbaće biti otvorena za sve zainteresovane građane u skladu sa radnim vremenom Međunarodne galerije portreta.

Na ovaj način, kao svoj rođendanski dar, Solana želi ovu izložbu pokloniti svim svojim sugrađanima u znak dosadašnje podrške u njenom poslovanju.

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaDodjelom diploma nagrađenim autorima završen 16. INTERBIFEP

/ 2. novembar 2015. /

 

Svečanom ceremonijom proglašenja nagrađenih autora završen je 16. INTERBIFEP.

Žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Nataša Smolič - Slovenija, Ismar Mujezinović - Bosna i Hercegovina i Feridun Işıman - Kipar dodijelio je nagrade sljedećim autorima.

Diploma za crtež - otkupna nagrada - Łukasz Gierlak - Poljska
Diploma za grafiku - otkupna nagrada - Samuel Grajfoner - Slovenija
Diploma za fotografiju - Adhya S. Ranadireksa - Indonezija
Diploma za video art portret - Angelika Haak - Njemačka
Diploma "Ismet Mujezinović" - Łukasz Gierlak - Poljska
Diploma "James H. Pinto" - Milena Maksimović Kovačević - Srbija
Diploma - Nagrada publike za portret - Đorđe Ćorić - Srbija

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaProglašenje nagrađenih autora i zatvaranje 16. INTERBIFEP-a

/ 2. novembar 2015. /

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u ponedjeljak 2. novembra u 20 sati u prostoru Međunarodne galerije portreta Tuzla održat će se svečano proglašenje nagrađenih autora 16. Internacionalnog festivala portreta - INTERBIFEP.

 

Kategorije u kojima će biti dodijeljene nagrade su:

Diploma za crtež – otkupna nagrada
Diploma za grafiku – otkupna nagrada
Diploma za video art portret
Diploma za fotografiju
Diploma„Ismet Mujezinović“
Diploma „James H. Pinto“
Nagrada publike za portret

Nagradu publike će odlučiti svi glasovi posjetilaca Galerije te glasovi putem službenog Facebook profila.

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaSvečano otvoren 16. INTERBIFEP

/ 3. oktobar 2015. /

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u petak 2. oktobra svečano je otvoren 16. Internacionalni bijenalni festival portreta - INTERBIFEP. 
Na otvorenju su se obratili Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktor Međunarodna galerija portreta Dženan Jusufović.

Takođe su se publici obratili i nagrađeni autori na 14. INTERBIFEP-u Donhofer iz Austrije, nagrađeni autor 2011. godine,  ali i nagrađeni autor za fotografiju Boris Pejić mladi umjetnik iz Tuzle,  na 15. INTERBIFEP-u, koji je održan 2013. godine.
Posjetioci će do 2. novmbra 2015. imati priliku da pogledaju radove 135 umjetnika iz 44 države svijeta.

Fotografije sa svečane ceremonije otvorenja možete pogledati OVDJE

Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina16. INTERBIFEP - Program festivala

/ 2 oktobar 2015. /

16. Internacionalni bijenalni festival portreta - INTERBIFEP počinje svečanim otborenjem koje je na programu 2. oktobra 2015. godine u 20 sati u prostoru Međunarodne galerije portreta Tuzla.

U nastavku pogledajte program festivala:

Program 16. INTERBIFEP-a
2. oktobar - Otvaranje 16. Interbifep-a
(Međunarodna galerija portreta - 20 sati)
9. oktobar - Koncert Sarajevo Jazz Guerilla feat. Marija Šestić & Nataliyah
(Atelje Ismet Mujezinović - 20,30 sati)
20. oktobar - Konferencija "Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini"
(Međunarodna galerija portreta - 11 sati)
2. novembar - Proglašenje nagrađenih umjetnika i zatvaranje festivala
(Međunarodna galerija portreta - 20 sati)

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaIzložba u povodu obilježavanja 20. godina genocida u Srebrenici

/ 7 juli 2015. /

U povodu obilježavanja 20. godina genocida u Srebrenici udruženje „Comité Bosnie Mir Sada“, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Udruženje „Žene Srebrenice“ pozivaju Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe radova holandske slikarice Trees de la Marche.
Otvorenje izložbe održat će se 7. jula 2015. godine u 14 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

„Kidanje“ stalnoprisutni bijes i divlja volja za preživljavanjem je ono što izražavaju ove žene čije figure predstavljamo. U znak suosjećanja za njihovu bol i tragičnu sudbinu, te kako bih im iskazala svoju duboku solidarnost, naslikala sam njihove portrete.“
Trees de la Marche

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaIzložba "Scena - druga"

/ 18 maj 2015. /

U povodu Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 18. maja 2015. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović bit će upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom "Scena druga".

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaIzložba nagrađenog autora sa XV Internacionalnog bijenalnog festivala portreta INTERBIFEP-a Borisa Pejića.

/ 21 april 2015. /

U utorak, 21.04.2015. godine u 19:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla bit će upriličeno otvarenje izložbe portreta i aktova nagrađenog autora sa XV Internacionalnog bijenalnog festivala portreta INTERBIFEP-a Borisa Pejića.

Izložba ostaje otvorena do 29.04.2015. godine.

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaIzložba u povodu aplikacije Grada Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020

/ 15 april 2015. /

Muzej Slavonije Osijek, 15. april u 18 sati.

Izložba u povodu aplikacije Grada Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Na izložbi su predstavljeni radovi najznačajnijih slikara Tuzle, Pečuha i Sombora.

Prvi svjetski rat i Bosna i HercegovinaIzložba: "Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina"

/ 05 februar 2015. /

U četvrtak 05.02.2015. godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla sa početkom u 19 sati bit će otvorena izložba pod nazivom "Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina".

 

/ 15 februar 2015. /

Fotografije sa otvorenja izložbe možete pogledati OVDJE

Ovim projektom obezbijeđen je i zakup hostinga na period od jedne godine za web stranicu Međunarodne galerije portreta, i ovim putem se zahvaljujemo Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini www.europa.ba

Iz autobiografijeIzložba: "Iz književnih i pozorišnih zbirki Muzeja"
Amine Abdičevi, Tamare Sarajlić Slavni i Nedima Mušanovića

/ 21 oktobar 2014 /

U ateljeu Ismet Mujezinović u utorak 21.10.2014. godine bit će otvorena izložba pod nazivom "Iz književnosti i pozorišnih zbirki Muzeja" autora/ice Amine Abdičević, Tamare Sarajlić Slavni i Nedima Mušanovića.

Iz autobiografijeIzložba: "TRAnsVERZA"
Munever Salihović

/ 22 juli 2014 /

U ateljeu Ismet Mujezinović u utorak 22.07.2014. godine otvorena je izložba fotografija pod nazivom „TRAnsVERZA“ autora Munevera Salihovića.
TRAnsVERZA Izložba fotografija autora Munevera Salihovića U alpinizmu i speleologiji pojam 'traverza' označava sistem prelaska po život opasnog terena (kanjoni, grebeni, jame, pećine...). Ova tehnika se obično koristi kao jedini način prelaza od tačke A do tačke B koristeći spitove, pojaseve i užad. Time se teren čini savladivim za ljudska tijela u kolektivnom naporu, koji zahtijeva bezuvjetno povjerenje, odgovornost i hrabrost. Prepuštanje u ruke drugima i drugarima. Transformacija u kojoj moramo biti jedno i zajedno, transfigurišući ustaljene opozicije. Ove fotografije pokazuju muskoženska ili ženskomuška lica protesta, nastala ispreplitanjem nasih pojedinačnih tijela, karaktera, rada i zahtjeva.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba dokumentarne fotografije
Darko Zabuš

/ 27 juni 2014 /

Dana 27.06.2014. godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena je druga samostalna izložba fotografija autora Darke Zabuša. Na izložbi je prikazano trideset fotografija nastalih u zadnji nekoliko godina iz raznih oblasti života, među kojima dominiraju dramatične slike poplava i klizišta u Tuzli, februarski protesta, snimke iz Srebrenice i kolektivnih izbjegličkih centara i drugih. Ljubav prema fotografiji približio mu je njegov otac Slavko Zabuš, koji se takođe bavio fotografisanjem. Zabušove fotografije su prva klasa i nesporno im se može priznati i likovna vrijednost istakao je u svom obraćanju, između ostalog, Miroslav Petrović, novinar.
Izložba ostaje otvorena do 20.07.2014.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Žena u znaku žudnje"
Sonja Radan

/ 12 juni 2014 /

Izložba humanitarnog karaktera pod nazivom "Žena u znaku žudnje" sarajevske akademske slikarke Sonje Radan trenutno nastanjene u Londonu otvorena je 12. juna 2014. godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u 20 sati. Polovinu iznosa od prodatih slika umjetnica će donirati u humanitarne svrhe za potrebe poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini. Na otvorenju izložbe nastupile su članice gradskog vokalnog ansambla „Tuzlanke“. Izložba ostaje otvorena do 25. juna 2014. godine.  

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba Ismeta Hrvanovića: "crteži - face"
Ismet Hrvanović

/ 22 maj 2014 /

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla 22.05.2014. godine u povodu 55 godina umjetničkog rada akademskog slikara Ismeta Hrvanovića otvorena je izložba crteža pod nazivom "Crteži - face". Riječ je o crtežima portreta rađenih linijom mokrim i suhim materijalima. Autor je istakao da je ovo njegova šesta samostalna izložba, a da je izloženo ukupno 99 radova. Na izložbi su prikupljana novčana sredstva za građane BiH koji su pogođeni poplavama i klizištima. Prikupljena sredstva će biti predana Crvenom križu u Tuzli.
Izložba "crteži - face" ostat će otvorena do 06. juna tekuće godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba fotografija: "Faruk i prijatelji"
Faruk Ibrahimović

/ 12 april 2014 /

U povodu 50 godina fotografskog rada Faruka Ibrahimovića u Međunarodnoj galeriji portreta 12. aprila 2014. godine u 13. sati promovisana je monografija PhotoComPrint ovog autora te otvorena izložba fotografija "Faruk i prijatelji". Promotori monografije bili su Vojislav Vujanović i Mujo Grbić.
Izložba "Faruk i prijatelji" ostat će otvorena do 22. aprila tekuće godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Take three deep breaths"
Emir Esh Šehanović

/ 28 mart 2014 /

U ateljeu Ismet Mujezinović u petak 28.03.2014. godine otovrena je prva samostalna izložba tuzlanskog umjetnik pod nazivom „Take three deep breaths“ autora Emira Esh Šehanovića i kustosice Sandre Bradvić. Izloženi su radovi zadnje dvije godine tokom kojih se umjetnik bavio čudnovatim i okultnim, te posebno u Bosni i Hercegovini rasprostranjenim praznovjerjem i salijevanjem strave. Autor se na jednom dijelu izložbe predstavio sa kolažima, dok je u drugom djelu izložio radove koje je posljednje uradio a koje je takođe publika mogla pogledati na izložbi u Švicarskoj. Autor je inspiraciju nalazio u bijeloj i crnoj magiji.

Izložba ostaje otvorena od 29.03. do 20.04.2014. godine, a građani je mogu pogledati svakog petka od 15:00 do 18:00 i vikendom od 12:00 do 16:00.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeProglašeni nagrađeni autori 15 INTERBIFEP-a

/ 17 oktobar 2013 /

Tročlani internacionalni žiri, koji čine ugledna umjetnička imena iz Italije, Turske i Bosne i Hercegovine, odabrao je autore koji su nagrađeni na 15. Intenacionalnom bijenalnom festivalu portreta INTERBIFEP 2013. Na svečanoj caremoniji proglašenja nagrađenih radova u različitim kategorijama, koja je održana u Međunarodnoj galeriji portreta Tuza, sopćena su imena dobitnika nagrada.
Diploma za najbolji crtež sa otkupnom nagradom pripala je Lukašu Bradačeku iz Češke Republike, dok je nagradu za najbolji rad u kategoriji grafike dobio autor Ferdo Predrag Mikalacki iz Srbije.
Diploma za najbolji video art portret otišla je u ruke litvanske umjetnice Kaste Šeškevičiute, a za najbolje fotografije proglašeni su radovi Borisa Pejića iz Bosne i Hercegovine.
Diplomu "Ismet Mujezinović" dobio je autor iz Velike Britanije Džejms Hag, dok je diploma Džejms Haim Pinto otišla u ruke Meksikanca Ivana Pinjona Santjaga. Nagradu publike najbolji portret dobio je bosanskohercegovački autor Aleksandar Marković.

Galeriju fotografija sa proglašenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeProglašenje nagrađenih autora 15 INTERBIFEP-a

/ 17 oktobar 2013 /

Pozivamo Vas na svečano proglašenje nagrađenih autora 15 INTERBIFEP-a koje će se održati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla 17. oktobra 2013. godine u 20,30 sati. Proglašenje nagrađenih autora će obaviti Internacionalni žiri u sastavu:

Ismar Mujezinović - BiH
Atilla Ilkyaz - Turska
Elise Del Prete - Italija

Iz autobiografijeSvečano otvoren 15 INTERBIFEP

/ 17 septembar 2013 /

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla je dana 17. septembra 2013. godine otvoren 15. Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP. Na ovogodišnjem festivalu učestvuje 126 umjetnika iz 40 zemalja svijeta koji su se publici predstavili sa preko 250 radova u kategorijama crteža, grafike, fotografije i video art portreta. Vrijednost postavke procjenjuje se na oko 400.00KM. Izložbu je otvorio načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, a otvorenju su prisustvovali ataše za kulturu i turizam ambasade Republike Turske Cengiz Aydin, direktor regionalnog predstavništva agencije Anadolija za Balkan Omer Certas te brojne druge zvanice. Caremoniju svečanog otvorenja uveličali su glumci Rusmir Krdžalić i Mirza Salihović, članice plesne grupe "Kryptonight Crew" Tuzla, Irma Garibović i Sanja Stjepić sa preformansom kreiranja portreta, te Romano Kuduzović sa postavkom 3D art portreta. Najbolji radovi će biti nagrađeni diplomama za crtež i grafiku sa otkupnim nagradama, diplomama za fotografiju i videoart portret, diplomama "Ismet Mujezinović" i "James H. Pinto" i nagradom publike za najbolji portret.
Proglašenje nagrađenih autora će biti objavljeno 17. oktobra 2013. godine na svečanoj caremoniji, a Festvial će trajati do 2. novembra.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeOtvorenje 15 INTERBIFEP-a

/ 17 septembar 2013 /

Pozivamo Vas na svečano otvorenje 15 INTERBIFEP-a koje će se održati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, 17. septembra 2013. godine u 20,30 sati.

Iz autobiografijeIzložba: "Ex-Yu rock legende"
Milomir Kovačević Strašni

/ 15 avgust 2013 /

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u okviru 5. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih "Kaleidoskop", otvorena je izložba fotografija "Ex-Yu rock legende" autora Milomira Kovačevića Strašnog. Na izložbi se autor predstavio sa 68 crno-bijelih fotografija, na kojima su zabilježeni nastupi najznačajnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije. Na fotografijama su Merlin, Tifa, EKV, Josipa Lisac, Arsen, Brega, Johny Štulić, Brega, Bebek, I tako dalje. Fotografije su nastale na koncertima koji su održavani u Sarajevu do izbijanja rata. Izložbu je otvorio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović. Izložba ostaje otvorena za posjetioce do 1. septembra.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "RETROSPEKTRUM"
Stalna postavka Umjetničke galerije BiH

/ 20 juni 2013 /

Dana 20.06.2013. godine u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena je izložba pod nazivom „RETRPOSKTRUM“ – stalna postavka Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Postavljena su djela najznačajnijih umjetnika sa sa naših prostora u posljednje dvije decenije među kojima su: Vojo Dimitrijević, Pajo Jovanović, Roman Petrović, Edo Murtić, Gabrijel Jurkić, Braco Dimitrijević. Na otvorenju izložbe prisustvovao je i Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine gospodin Strajo Krsmanović. Izložba ostaje otvorena do 05.07.2013. godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Lom duše"
Muris Čorbić

/ 30 maj 2013 /

Dana 30.05.2013. godine u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, održat će se izložba i promocija knjige pod nazivom "Lom duše", autora Murisa Čorbića iz Rijeke.
O autoru: Muris Čorbić rođen je 1950. godine u Banja Luci gdje je uglavnom živio i djelovao. Ima status slobodnog umjetnika. Do sada je imao ukupno 30 samostalnih, 120 kolektivnih izložbi te je bio sudionik u radu velikog broja likovnih kolonija i ex temporea u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. U Tuzli predstavit će se samostalnom izložbom kao i svojom prvom knjigom kratkih priča Lom duše. Izložba fotografija zamišljena je kao svojevrsni performans, a sastoji se od niza različitih autoportreta. Izložba ostaje otvorena do 18.06.2013. godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba fotografija: "Mostar 20 godina poslije"

/ 08 maj 2013 /

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla je dana 08.05.2013. godine u 13 sati otvorena izložba fotografija pod nazivom "Mostar 20 godina poslije". Autor izložbe je Adamir Jerković, a fotografije govore o trenutnoj situaciji u gradu Mostaru, koji je i nakon početka rata i dalje neobnovljen i razrušen, ali i podijeljen grad. Izložbu su otvorili Direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković koji je istakao zadovoljstvo što je ova izložba danas u Tuzli, i Direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović. Izložba ostaje otvorena do 20.maja 2013. godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba fotografija: "Portret grada Šibenika"
Robert Andrejaš

/ 11 april 2013 /

Izložba fotografija "Portret grada Šibenika" autora Roberta Andrejaša otvorena je 11.04.2013. godine u 19 sati u prostorijama Međunarodne galerije portreta Tuzla. Riječ je o 217 fotografija koje su podijeljene u 55 prozora sa pogledom na Šibenik. Crno-bijele fotografije, detaljno prikazuju dijelove grada Šibenika i njegovu arhitekturu. Svečanost otvorenja izložbe uveličali su Sanel Redžić (gitara), Zrinka Andrejaš (klavir), te glumac (Irfan Kasumović). Autor ovom postavkom obilježava 35 godina rada na fotografiji i isto toliko godina Šibenika na svojim fotografijama. Grad Šibenik se na fotografijama Roberta Andrejaša nalazi već punih 35 godina, od 1978, kada je na samom početku svog bavljenja fotografijom u tom gradu napravio neke od prvih snimaka. Od tada se Šibeniku vraćao više puta, dok je posljednju deceniju, kao trajna Andrejaševa inspiracija, Šibenik postao njegov najčešći motiv. 
Izložba ostaje otvorena od 11.04. do 25.04.2013. godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba "Mali format 2012"

/ 20 mart 2013 /

Dana 20.03.2013. godine sa početkom u 19 sati, u ateljeu Ismet Mujezinović održana je redovna, selektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine pod nazivom „Mali format 2012“. Čar ovog formata je upravo u otkrivanju sposobnosti umjetnika ili umjetnice da svoju viziju sroči na apriori ograničenom polju. Time dokazuje vlastitu umjetničku veličinu i izražajnu snagu, obzirom da veći format znači i veće mogućnosti i više raspoloživih sredstava za materijalizaciju ideje odnosno realizaciju djela, dok s druge strane minijatura kao takva na manjem polju zahtijeva veću koncentraciju kako u formalno-oblikovnom tako i u semantičkom smislu. Izložba ostaje otvorena do 29.03.2013. godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba "RESTART arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010"

/ 14 mart 2013 /

U Međunarodnoj galerija portreta Tuzla je 14.03.2013. godine u 19 sati otvorena izložba "RESTART - arhitektura u Bosni i Hercegvoni 1995-2010". Organizatori izložbe su Međunarodna galerija portreta Tuzla i Društvo arhitekata Tuzlanskog kantona. Autor izložbe je Hans Ibelings koji je takođe selektor radova i urednik knjige. Izložba predstavlja projekte iz knjige "RESTART - arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010" a knjiga predstavlja izrazito stilski i programski heterogenu strukturu koja kao da nema jedinstveno ishodište. Izložba će biti otvorena u periodu od 14. marta do  21. marta 2013. godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba portreta Tomislava Perazića

/ 26 februar 2013 /

Dana 26.02.2013. godine u 19,00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla je otvorena samostalna izložba portreta Tomislava Perazića, zeničkog likovnog umjentika, crnogorskog porijekla. Na izložbi se autor predstavio sa 50 radova koji su rađeni u različitim tehnikama. Izložba ostaje otvorena do 04.03.2013. godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba fotografija: "OROROTS" stećci iz Armenije
Gorčin Dizdar

/ 24 januar 2013 /

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe fotografija "OROROTS", stećci iz Armenije, autora Gorčina Dizdara. Pored autora, na otvaranju će govoriti načelnik općine Tuzla gospodin Jasmin Imamović.
U sklopu istraživanja za doktorsku disertaciju na Univerzitetu York u Torontu, 2011. godine Gorčin Dizdar putovao je u Armeniju, istražujući moguće kulturološke veze srednjovjekovnog Balkana i Kavkaza. Rezultat istraživanja je serija fotografija fascinantnog bogatstva armenske skulpture smrti kao i niz intrigantnih tumačenja kavkaskih umjetničkih fenomena koji bi zauvijek mogli promijeniti naše viđenje srednjovjekovne Bosne. Otvorenje izložbe održat će se 24.01.2013 godine u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović. Izložba ostaje otvorena do 07.02.2013. godine.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Skice, akvareli, i crteži Ismeta Mujezinovića"

/ 14 decembar 2012 /

U povodu 105 godina od rođenja i 30 godina od otvorenja stalne postavke slikara i akademika Ismeta Mujezinovića otvorenje izložbe: „Skice, akvareli, i crteži Ismeta Mujezinovića“. Otvorenje je zakazano za 14.12.2012. godine u 20 sati u ateljeu Ismet Mujezinović.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba nagrađenih autora XIV Interbifepa

/ 11 decembar 2012 /

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe radova nagrađenih autora sa XIV Interbifep-a (Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) Ivane Mrčele, Svetislava Cvetkovića i Mirana Šabića. Na otvorenju izložbe će se predstaviti i autori radova. Otvorenje izložbe će se održati 11.12.2012. godine u 19 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Ko se boji dekoracije još"

/ 04 decembar 2012 /

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe "Ko se boji dekoracije još" – Who is afraid of decoration?", autora Sadka Hadžihasanovića. Izložba je realizovana u saradnji Međunarodne galerije portreta Tuzla i Gradske galerije Bihać. Otvorenje izložbe će se održati 04.12.2012. godine u 19 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeJubilarna 65. revijalna izložba ULUBiH-a u povodu 25. novembra dana Državnosti BiH

/ 23 novembar 2012 /

Dio atmosfere sa otvorenja jubilarne 65. revijalne izložbe ULUBiH-a u povodu 25. novembra dana Državnosti BiH održane 23.11.2012 godine u Collegium artisticum Sarajevo. Na izložbi čiji je partner bila Međunarodna galerija portreta Tuzla predstavila se sa djelima osnivača ULUBiH-a iz svog fundusa: Ismet Mujezinović, Mica Todorović, Vojo Dimitrijević, Sigo Sumerecker, Vojislav Hadžidamjanović i Behaudin Selmanović. Na izložbi je predstavljeno i djelo osnivača Galerije Mevludina Ekmečića.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeSvečano otvorenje stalne postavke: "Tito u djelima likovnih umjetnika"

/ 2 oktobar 2012 /

Međunarodna galerija portreta Tuzla u saradnji sa Općinom Tuzla u povodu 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle organizuje svečano otvorenje stalne postavke «Tito u djelima likovnih umjetnika», u utorak, 2. oktobra u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. 

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeRetrospektivna Izložba slika Zdravka Novaka

/ 10 septembar 2012 /

Međunarodna galerija portreta Tuzla Vas poziva na otvorenje retrospektivne izložbe slika Zdravka Novaka. Nakon otvorenja izložbe održat će se džez koncert Zdravko Novak sa prijateljima.
Otvorenje izložbe će se održati 10. septembra 2012. godine u 19:30 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla Pozivamo Vas da svojim prisustvom propratite ovu retrospektivnu izložbu i koncert.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: Gustav Klimt "Preteča moderne"

/ 23 avgust 2012 /

U povodu 150 godina od rođenja austrijskog slikara Gustava Klimta, u Međunarodnoj galeriji portreta otvorena je izložba pod nazivom " Gustav Klimt – preteča moderne". Organizatori izložbe su Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Austrije i Opština Tuzla.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba fotografija "La piel de la Habana" Alije Kambera

/ 29 juli 2012 /

U Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović otvorena je izložba fotografija pod nazivom "La piel de la Habana" Alije Kambera.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

 

Iz autobiografijeIzložba fotografija: "Portreti" Miomira Kovačevića Strašnog

/ 24 juli 2012 /

U Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Portreti" Miomira Kovačevića Strašnog. Ova izložba se održava u okviru festivala Kaleidoskop.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "San ljetnje vojvođanske noći"

/ 18 juli 2012 /

Međunarodna galerija portreta Tuzla Vas poziva na otvorenje izložbe "San ljetnje vojvođanske noći" slikara Emila Sfere iz Pančeva. Otvorenje izložbe će se održati 18. jula 2012. godine u 20:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.
Pozivamo Vas da uveličate ovaj događaj.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba umjetnika iz Velike Britanije

/ 7 juli 2012 /

Međunarodna galerija portreta Tuzla Vas poziva da 07.07.2012. godine u 19 sati medijski propratite izložbu i performans kojim se ujedno obilježava završetak likovne rezidencije sa umjetnicima iz Velike Britanije koji su boravili i radili u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sa radionica koje su vodili Tanja Gangar, Damian Toal, Yael Loewenstein, Daniel Saul i Edina Husanović.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Arhitekt Husejn Dropić"

/ 14 juni - 30 juni 2012 /

Međunarodna galerija portreta u Tuzli i Arhitektonski atelje Ambijent-Tuzla imaju čast pozvati Vas na otvorenje retrospektivne izložbe i predstavljanje monografije ARHITEKT HUSEJN DROPIĆ autora prof.dr.Ibrahima Krzovića. Monografiju će predstaviti: akademik prof.Zlatko Ugljen, dipl.ing.arh, prof.dr.Ibrahim Krzović, historičar umjetnosti, Ferhat Mulabegović, dipl.ing.arh. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 14.juna/lipnja 2012. godine u 19.30 sati u Međunarodnoj galeriji portreta.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeLuca Barberini i Luciano Bonzini: "Siluete"

/ 11 juni 2012 /

Umjetnici iz Italije Luca Barberini i Luciano Bonzini, rade na postavljanju mozaika na fasadu Međunarodne galerije portreta. Mozaike, koji su rađeni od mermera i murano stakla, uz nadzor mozaičkih umjetnika radili su i učenici Škole primjenjenih umjetnosti koja djeluje pri Građevinsko geodetskoj školi u Tuzli. Mozaike pod nazivom "Siluete", koji su poklon Tuzli, postavljaju sami umjetnici, a sve se realizuje u sklopu obilježavanja deset godina prijateljstva Provincije Ravenna i Općine Tuzla.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Biodiverzitet-sve je živo, sve je povezano"

/ 5 juni 2012 /

Međunarodna galerija portreta Tuzla, Francuski institut u BiH/Centar "Sophie Chifflet", i Tuzlasnki sajam Vas pozivaju na otvorenje izložbe "Biodiverzitet-sve je živo, sve je povezano" francuskog fotografa i umjetnika Yann Arthus-Bertrand-a u utorak, 5.juna 2012.godine u 19 i 30 u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Izložba će se održati u okviru manifestacije Francusko ljeto 2012, a ujedno će obilježiti početak Sedmice okoliša od 5. do 8. juna 2012. u Tuzli.

Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeAlexander Viscio "OCCUPY AIR"

/ 28 april - 19 maj 2012 /

U okviru programa "Artist in Residence" umjetnik Alexander Viscio boravi i radi u Ateljeu od 28.aprila - 19.maja 2012. godine. 11. maja 2012. godine u 15:00 na platou kod TC Merkator Tuzlaci će imati priliku da vide Inastalaciju "OCCUPY". Svečano otvaranje izložbe Occupy AIR je zakazno za četvrtak 17. maj 2012. godine u 18 sati u Međunarodnom Ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla.
Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Sjećanja na ljude moga vremena"

/ 10 maj 2012 /

Međunarodna galerija portreta bit će domaćin promocije knjige pod nazivom "Sjećanja na ljude moga vremena" autora Mevludina Ekmečića. Uz predstavljanje knjige biće otvorena i izložba 256. crteža-portreta ljudi o kojima autor piše. O knjizi će govoriti direktor Galerije, prof. Dženan Jusufović i Atif Kujundžić, književnik i recenzent knjige.
Galeriju fotografija sa otvorenja možete pogledati OVDJE  

Iz autobiografijeIzložba: "Mensur Memo Dervišević 1928-1982"

/ 17 april 2012 /

Izložba posvećena "Mensuru Memi Derviševiću" u povodu obilježavanja 30 godina od smrti.

Danas, 17. aprila 2012. godine navršava se 30 godina od smrti istaknutog Tuzlanskog slikara Mensura Meme Derviševića. Tim povodom Međunarodna galerija portreta je postavla izložbu na kojoj je predstavljeno 11 djela Meme Derviševića iz fundusa Galerije. Izložba je otvorena za građane do 10.maja 2012. godine.

Iz autobiografijeIzložba: "Dragiša Trifković 1912-2012"

/ 06 april 2012 /

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na izložbu u povodu sto godina od rođenja umjetnika Dragiše Trifkovića 1912-2012. Svečano otvorenje izložbe održat će se 06.04.2012 godine u 19 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Galeriju fotografija sa otvorenja mozete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Adele Behr Vukić"

/ 08 mart - 28 mart 2012 /

U povodu 8.marta Međunarodna galerija portreta Tuzla organizuje izložbu Adele Behr Vukić - prve školovane slikarice u Bosni i Hercegovini rođene u Tuzli 1888. godine. Na izložbi će biti postavljena dijela iz fundusa galerije. Otvorenje izložbe je zakazano u 12 sati u Međunarodnoj galeriji portreta.

Galeriju fotografija sa otvorenja mozete pogledati OVDJE

Iz autobiografijeIzložba: "Mali format 2011"

/ 16 februar 2012 /

U Međunarodnoj galeriji portreta 16 februara u 19 sati održat će se redovna selektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine pod nazivom "Mali format 2011".

Galeriju fotografija sa otvorenja mozete pogledati OVDJE


Iz autobiografijeIzložba: "Iz autobiografije"

/ 9 februar 2012 /

U Međunarodnoj galeriji portreta 9 februara održat će se izložba "iz autobiografije" autora Admira Bradarić.

Galeriju fotografija sa otvorenja mozete pogledati OVDJE

INTERBIFEPOtvorenje XIV INTERBIFEPA

/ 17 septembar - 2 novembar 2011 /

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u subotu je otvoren XIV Internacionalni bijenalni festival crteža i grafika - INTERBIFEP koji se održava od 17. septembra do 2. novembra 2011. godine.
Galeriju fotografija sa otvorenja mozete pogledati OVDJE.
Program INTERBIFEP-a OVDJE.

Izložba: "Prcić"

/ 20 juli - 10 august 2011 /

Svečano otvorenje samostalne izložbe crteža održat će se 20.07.2011 godine u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla akademskog slikara Ferida Prcića.

Izložba: "GENUS UNA SUMUS"

/ 29 juli 2011 /

29 jula 2011 godine u okviru Kaleidoskopa u Ateljeu Ismet Mujezinović biće održana Izložba fotografija "GENUS UNA SUMUS", autora Milomira Kovačevića Strašnog. Otvorenje izložbe je u 19.00 sati.

Izložba fotografija: "Graciozne i bespomoćne 2003-2009"

/ 7 juli - 18 juli 2011 /

Otvorenje izložbe "Graciozne i bespomoćne 2003-2009 " bit će održano 7 jula 2011 godine u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović.
Izložba ostaje otvorena do 18 jula 2011 godine.

Izložba: "Srebrenica - 15 godina čekanja "
Ahmet Bajrić Blicko

/ 30 juni 2011 /

Izložba "Srebrenica - 15 godina čekanja" Ahmeta Bajrića Blicka održat će se 30 juna 2011 godine sa početkom u 19 sati.

Izložba: "Mejra iz dubine duše "

/ 8 juli - 13 juli 2011 /

Otvorenje izložbe "Mejra iz dubine duše " bit će održano 8 jula 2011 godine u 18 sati u Međunarodnoj galeriji portreta. Izložba je humanitarnog karaktera.
Izložba ostaje otvorena do 13 jula 2011 godine.

Izložba: "Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici"

/ 6 juli - 13 juli 2011 /

Otvorenje izložbe "Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici" bit će održano 6 jula 2011 godine u 18 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović.
Izložba ostaje otvorena do 13 jula 2011 godine.

Izložba skulptura: "La donna e Mobile"
Zoran Jurić

/ 11 juni 2011 /

Izložba skulptura "La donna e Mobile" Zorana Jurića održat će se 11 juna 2011 godine sa početkom u 18 sati.

Izložba slika: "Pejsaži i motivi Tuzle"
Vinko Lamešić

/ 21 juni 2011 /

U Međunarodnoj galeriji portreta 21.06.2011.god otvorena je izložba slika Vinka Lamešića pod nazivom "Pejsaži i motivi Tuzle"
Izložba ostaje otvorena do 28.06.2011.godine.

Izložba gramofonskih ploča Radio Tuzle „Život s analognim zvukom“

/ 8 juna 2011 /

Otvorenje izložbe ploča i omota "Život s analognim zvukom" koja će biti upriličena u srijedu 08.06.2011. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović u 19,00 sati. Izložba se realizuje u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli 2011" a u povodu 58. godišnjice postojanja i rada Radio Tuzle.

Izložba fotografija: "Josip Broz Tito u Tuzli 1966. godine"

/ 1 juna - 10 juna 2011 /

U srijedu 1 juna u 19 sati 2011 godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla mogu pogledati izložbu fotografija "Josip Broz Tito u Tuzli 1966. godine" autora Miroslava Hlubne.
Miroslav Hlubna (82), višedecenijski hroničar Tuzle, koji je skoro četiri decenije kao profesionalni fotoreporter bilježio i čuvao sada skoro zaboravljene slike Tuzle,  bio je jedan od rijetkih fotoreportera  kojem je bilo dopušteno da snimi neograničen broj fotografija prilikom jedine posjete Tuzli Josipa Broza Tita, sada već daleke 1966. godine.
(Tuzlainfo)

Izložba fotografija: "Slučajni susreti"
Ismar Mujezinović

/ 23 maja - 7 juna 2011 /

Ljubitelji umjetnosti u Tuzli od 23 maja do 7 juna 2011 godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla mogu pogledati izložbu "Slučajni susreti" Ismara Mujezinovića.

Cetvorica

/ 10. - 24 mart 2011 /

Ljubitelji umjetnosti u Tuzli do 24.03.2011.godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla mogu pogledati izložbu "Vajano oblacima, bojeno suncem".

CetvoricaČetvorica

/ 9. - 18 decembar 2010 /

Ljubitelji likovne umjetnosti u Tuzli do 18.12.2010.godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla mogu pogledati izložbu "Četvorica".Autori izloženih slika su umjetnici Ivan Perak iz Dubrovnika, Aleksandar Marković iz Tuzle, Trpimir Grgić iz Čapljine i Željko Koren iz Mostara.

/ Korisne informacije

Galerija je otvorena od ponedjeljka do petka u vremenu od 08 - 15 sati i subotom od 09 - 13 sati.
Tel/fax: +387 35 276 150
Gsm: +387 61 185 733
Email: galerijaportretatuzla@gmail.com i interbifep@gmail.com

Atelje Ismet Mujezinović